- De belastingplannen van het kabinet-Schoof voor 2025 beloven flink wat veranderingen voor je portemonnee.
- Voor werkenden is onder meer van belang dat de tarieven voor de inkomstenbelasting worden aangepast met een nieuw middentarief.
- Business Insider laat zien wat dat betekent voor het nettoloon als je tussen de 30.000 euro en 100.000 euro bruto per jaar verdient.
- Lees ook: Zo wordt miljardenstrop bij vermogensbelasting verdeeld: jongere generaties en middeninkomens betalen het meest, spaarders en beleggers een beetje
Het kabinet-Schoof wil flink sleutelen aan de inkomstenbelasting in box 1. Daarbij wordt onder meer een nieuw belastingtarief geïntroduceerd dat vooral voor middeninkomens van belang is. Maar hoe gaat dat uitpakken voor het nettoloon van werknemers?
De regering wil lastenverlichting bieden voor middeninkomens met de introductie van een extra tariefschijf voor de inkomstenbelasting. Dit wordt deels gefinancierd met het verlagen van de algemene heffingskorting, ofwel een vast bedrag dat in mindering wordt gebracht op de te betalen belasting.
Het tarief voor de eerste belastingschijf komt te liggen op 35,82 procent, de tweede belastingschijf krijgt een tarief van 37,48 procent en het tarief in de derde en hoogste belastingschijf blijft 49,5 procent.
De eerste belastingschijf komt voor mensen die nog geen AOW ontvangen, te liggen bij een inkomen tot 38.441 euro. De tweede belastingschijf geldt vervolgens voor het inkomensdeel tussen de 38.441 euro en 76.817 euro. En de derde belastingschijf geldt voor het inkomen boven de 76.817 euro.
Naast de tarieven van de inkomstenbelasting zijn voor werknemers ook nog zogenoemde heffingskortingen van belang. Dat zijn bedragen die je in mindering kunt brengen op de te betalen belasting.
Vanaf 2025 wordt de zogenoemde algemene heffingskorting iets versoberd. Deze start dan met een vast bedrag van 3.068 euro en dit geldt tot een inkomen van 28.406 euro. Dat is een iets lager bedrag dan in 2024, dat voor een groter inkomensdeel geldt. De algemene heffingskorting wordt nog steeds afgebouwd naarmate het inkomen hoger is.
Voor werknemers is verder ook de arbeidskorting van belang. Als je het effect van de tarieven voor de loonbelasting, de arbeidskorting en de algemene heffingskorting samen neemt, kun je een schatting maken van het verschil tussen het bruto- en nettoloon.
Bruto en nettoloon in 2025 met nieuwe belastingtarieven
In de tabel hieronder hebben we een overzicht gemaakt hoe dit uitpakt voor werknemers met een bruto jaarloon tussen de 30.000 euro en 100.000 euro op basis van deze tool van berekenhet.nl.
In de tabel is ook het verschil tussen 2024 en 2025 aangegeven op basis van de fiscale voornemens uit het Belastingplan 2025. Deze moeten nog wel door de Tweede en Eerste Kamer worden goedgekeurd.
Te zien is dat het nettoloon bij verschillende inkomens in alle gevallen omhoog gaat. Voor lagere inkomens gaat het om 20 euro tot 30 euro per maand en voor hogere inkomens om bedragen van bijna 60 euro per maand.
Hoe het nettoloon in 2025 daadwerkelijk uitpakt, hangt verder ook af van loonstijgingen van werknemers in het komende jaar en de premieafdracht aan pensioenfondsen.